Ädelmetallforum.n.nu

Forumet för guld- och silversamlare

Världsekonomi

Investerande i ädelmetaller har olika anledningar för de flesta människor. Vissa är enbart samlare utan någon större tanke bakom, andra väljer ädelmetaller pga dess värdebevarande egenskaper och ser dem som ett sparande eller som pensionsförsäkring. Världen har blivit upp och nedvänd idag, där både privatpersoner och t om hela nationer skuldsatt sig över öronen. Att äga framförallt guld ses då som en sorts försäkring mot framtida ekonomiska kriser och mot politiska dårskaper. Detta och världsekonomi i allmänhet är ämnen som diskuteras mycket på Ädelmetallforum, och detta återknyter till varför medlemmarna valde att investera sina pengar i fysiska metaller från början.

Man behöver givetvis inte vara intresserad eller insatt i politik och världsekonomi för att äga ädelmetaller, men det kan vara en fördel att inse hur saker och ting fungerar. Om inte annat är det bra diskussionsämnen som kan få upp ögonen på andra människor. Det är mycket som ligger bakom dagens globala skuldkris, och framförallt guld är ett bra sätt att skydda sin köpkraft mot detta.

Ta gärna en titt i tråden om världsekonomi för att bilda dig och ditt ekonomiska tänkande! Vi anser inte att man ska skaffa sig ädelmetaller bara för att vi gillar det, utan att man ska läsa på, göra sin egen analys och agera därefter.

 

Skuldkrisen i världen

Senaste åren har det talats flitigt om "finanskrisen", "skuldkrisen", "fiscal cliff" med mera. Allt handlar i grund och botten om en och samma sak: västvärlden har levt över sina tillgångar under lång tid, och har nu svårt att betala notan.

USA, som varit världens ekonomiska draglok under lång tid, är skuldsatt upp över öronen och börjar få svårt att betala räntorna på sina lån. Resultatet blir att man tvingas välja mellan skattehöjningar och nedskärningar eller att betala av sina lån genom att trycka mer pengar. Det första alternativet leder till lågkonjunktur, arbetslöshet och social oro. Det andra alternativet leder till höjd inflation när antalet dollar ökar, vilket pressar upp priserna på råvaror som exempelvis guld. Eftersom dollarn är världsvaluta påverkas hela världens länder om dollarn kraschar (blir värdelös),på grund av att världsekonomin är sammanflätad över hela jorden. Varken Sverige eller andra länder kommer klara sig helskinnade från en sådan kris.

Den s.k. finanskrisen 2008 var bara ett förskalv på en kommande kris. Många tror idag att katastrofen är avvärjd, men faktum är att man sedan dess inte har ändrat någonting i grund och problemen kvarstår. Det enda som har hänt är att regeringarna i flera länder (i synnerhet i USA) har tryckt upp gigantiska mängder av nya pengar som gått till finanssektorn. Folket däremot, har bara blivit fattigare.

 

Guldmyntfoten

Det bör nämnas att inga av dagens valutor är uppbackade av något (har något av värde i sin grund), medan förr i tiden var guld och silver lika med pengar. Mängden dollar motsvarades av USAs guldreserv, och många av världens valutor var knutna till dollarn. Guldpriset var under denna tid fixerad till en fast summa. Dollarn hade därför en guldmyntfot, resten av valutorna hade indirekt en sådan genom sitt band till dollarn. Av den anledningen kunde man inte öka valutamängden mer än sin guldreserv, vilket gav en långsamt växande men mer stabil ekonomi. Sedan president Nixon avskaffade guldmyntfoten 1971 pga det kostsamma Vietnamkriget har guldpriset skjutit i höjden och vi har fått allt djupare lågkonjunkturer och lägre högkonjunkturer. Idag står hela nationer på randen till konkurs pga oansvarigt lånande och spenderande.

Mer information på området varvat med bra argument för VARFÖR guld och silver är en bra investering, hittar du på Ädelmetallforum.se.

Gilla oss på Facebook!

Via vår Facebooksida kan du följa diskussioner på forumet, få nyheter och tips om tävlingar.

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)