Ädelmetallforum.n.nu

Forumet för guld- och silversamlare

Guld

Guld - Världens äldsta valuta

Vad är det som är så bra med guld? Tja, den enklaste anledningen är att det är mycket vackert att se på. Guld har i tusentals år representerat rikedom och välstånd, och även fungerat som valuta. I flera olika civilisationer åtskilda från varandra under historiens gång, har guld varit den mest värdefulla metallen. Guldet har använts i mynt för handel och i form av smycken för att signalera välstånd. Idag har nästan alla något guldsmycke i sin ägo, däremot används inte guldmynt i dagens valutor längre.

Även i Sverige har vi använt både guld och silver i vår valuta. Kung Oscar II införde den s.k. guldmyntfoten i Sverige, och under hans tid användes 5 kronor, 10 kronor och 20 kronorsmynt av guld. En 20 kr innehåller guld som på sin tid motsvarade ett värde på ca 20 kr. Idag kostar samma mynt mångdubbelt mer, något som beror på inflationen som varje år minskar värdet på våra pengar. Mäter man guldets köpkraft över tid så får man ungefär lika mycket varor för ett gram guld idag som man fått genom historiens gång. Guld är alltså utmärkt för att bevara värde och står därför emot inflationens negativa effekter.

Det finns gott om alternativ att välja på för den som vill köpa guld. De tre vanligaste formerna för samlare och investerare är historiska (numismatiska) guldmynt, investeringsmynt och guldtackor. Titta på fler bilder på guld genom att klicka på länken!

Amerikansk Double Eagle 20 Dollar

Historiska guldmynt

Historiska guldmynt har använts som valuta i många av världens länder. Dessa har dock fasats ut över tid när guldets värde har överstigit det nominella värdet. Många av dessa har tyvärr smälts ned genom åren, men många mynt finns fortfarande kvar och går att hitta till överkomliga priser i gott skick. De är även populära hos myntsamlare eftersom ett gott skick kan innebära ett högt samlarvärde utöver själva guldvärdet.

Exempel på historiska guldmynt är svenska kronor, danska kroner, österrikiska ducat och amerikanska dollar. Dessa mynt är oftast i 90% guld, med resterande metall bestående av koppar och silver. Detta för att göra mynten tåligare mot slitage, eftersom rent guld är väldigt mjukt. Historiska guldmynt är därför inte så känsliga och kan ofta hanteras utan skyddande kapsel. Dessa är därför ett bra alternativ för den som vill kunna ta fram och känna på sitt guld då och då, en känsla som är helt annorlunda jämfört med att hålla en bunt sedlar i handen.

 Kanadensisk 1 oz Gold Maple

Investeringsmynt i guld

Idag ger ett flertal länder ut egna investeringsmynt i guld, och säljs över hela världen. Även privata myntverk tillverkar guldmynt, och dessa mynt kan antingen vara en ren investering eller ett samlarobjekt. De vanligaste bland dessa mynt är amerikanska Gold Eagle, kanadensiska Gold Maple (se bilden ovan), österrikiska Gold Philharmonic och sydafrikanska Krugerrand. Dessa fyra myntsorter är de vanligaste i världen, och har inget samlarvärde. Tanken är därför att det ska vara en attraktiv guldinvestering vars pris ligger väldigt nära marknadspriset på guld.

Utöver ovanstående så finns det ett otal samlarserier i guld med varierande samlarvärde, men där designen kan vara mycket vacker och detaljerad. Investeringsmynt ska alltid förvaras i en skyddande plastkapsel för att undvika fingeravtryck eller repor, som annars kan påverka deras samlarvärde.

Investeringsmynt i guld finns i ett otal olika storlekar, där man utgår ifrån måttenheten troy ounce, vilket är lika med 31,1 gram och benämns ofta som "oz". Mynten tillverkas ofta i fraktioner av 1 oz, t ex 1/10, 1/4, 1/2, 1, 2 oz osv.

Credit Suisse guldtackor

Guldtackor

Guldtackor är den enklaste formen av guld, vilket ej har något samlarvärde. Dessa köper man därför främst om man tror att guldpriset ska gå upp i framtiden. Guldtackor finns i alla möjliga storlekar, från 1 gram upp till flera kilo. När man köper ädelmetaller så får man vara medveten om att priset per gram är högre ju mindre storlek man köper. En tacka på 1 gram blir således dyrare per gram än t ex en 100 grams guldtacka.

Gram är vanligast när man anger vikt på guldtackor, även om det även är vanligt med storleken 1 oz, se bilden ovan.

Guldtackor är oftast inplastade med numrering och äkthetsintyg, och förpackningen ska ej brytas. Guldet har alltid kvar sitt värde, men det kan både vara svårare att sälja en tacka med repor och fingeravtryck och utan äkthetsintyg.

 

Gilla oss på Facebook!

Via vår Facebooksida kan du följa diskussioner på forumet, få nyheter och tips om tävlingar.

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)