Ädelmetallforum.n.nu

Forumet för guld- och silversamlare

Köpa och sälja guld och silver

Om du blivit nyfiken på ädelmetaller och sugen på att känna tyngden av äkta värde i din hand, så undrar du säkert HUR du går tillväga för att köpa guld och silver? Man kan ju tyvärr inte gå in på varken ICA eller på banken (även om det går utomlands!) och köpa 1 kg guld eller silver. Det är här vi gärna rekommenderar dig att bli medlem på Ädelmetallforum.se! På forumet finns all information du kan tänkas behöva angående köp av guld och silver, vilka handlare som är bäst, vilka som är sämst och var man har lägst pris. Vi har även separata forumdelar för köp, sälj och bytesaffärer mellan medlemmar.

Kortfattat kan man köpa och sälja ädelmetaller på olika vis. Här nedan följer de tre bästa sätten.

 

Köpa och sälja guld och silver från företag

I Sverige finns ett mindre antal handlare som framförallt säljer både guld och silver i form av både mynt och tackor. Guld spelar inte så stor roll om man köper i Sverige eller utomlands, priset är likvärdigt på de flesta ställen tack vare att nästan inga länder har moms på guld. Silver har däremot moms i många europeiska länder, där Sverige har bland de högsta med 25%. Detta gör silver till en dålig affär om du köper från företag inom Sverige, och du gör bättre att söka dig till handlare i Tyskland eller Estland där momsen är lägre, men som levererar till Sverige.

Att sälja guld och silver till ädelmetallhandlarna i Sverige är oftast väldigt enkelt om företagen i fråga accepterar vilka mynt eller tackor som helst. Nackdelen är dock att som företag måste de göra vinst för att överleva, och betalar således inte lika bra som en privatperson kanske hade gjort. Å andra sidan är motpartsrisken (risken för att bli lurad eller få problem) inte lika stor om du säljer till en etablerad aktör med gott rykte.

 

Köpa och sälja guld och silver på Tradera

Tradera har en stor marknad för handel av ädelmetaller. Det går att göra fynd på Tradera om man vet vad man ska leta efter och vet vad saker och ting är värda. Det gäller att vara påläst, annars är risken stor att man antingen betalar för mycket för sina metaller eller i värsta fall blir blåst. Bedrägerier är tyvärr inte ovanligt på Tradera, liksom förfalskningar. På Ädelmetallforum håller medlemmarna dock ett vakande öga på Traderasäljare och har en tråd där man granskar och varnar för misstänkta bedragare. Motpartsrisken är således ganska hög när du är köpare på Tradera, eftersom standard är att köparen betalar i förskott innan varan skickas.

Att sälja guld och silver på Tradera kan vara en bra affär då det inte är ovanligt att slutpriserna blir höga, ibland högre än vad motsvarande mynt eller tacka kostar i nyskick hos ett företag. Nackdelen är att du själv måste lägga ner tid med bilder, svara på mail osv när du skapar auktioner, samt att du måste låta auktionerna ta ett par veckor för att komma upp i pris. Dessutom får du i efterhand betala provision på försäljningssumman. Även rörliga ädelmetallpriser gör att det är svårt att bedöma slutpriset på din auktion.

 

Köpa och sälja guld och silver på Ädelmetallforum

Inne i forumet har vi separata avdelningar för köp, sälj och bytesaffärer. Där kan vem som helst som är medlem lägga upp en annons, ange önskat pris eller dra igång en auktion. Handeln sker privat mellan medlemmarna och är helt avgiftsfri. Tack vare att forumet är levande och många av de gamla medlemmarna blivit bekanta, råder en vänskaplig stämning där ingen hittills blivit lurad.

Det är alltid en fördel att presentera sig och ha varit medlem ett tag innan man lägger ut sina första annonser, men det förekommer att helt nya medlemmar börjar göra affärer direkt.

Forumet tar inte ut några avgifter på medlemmarnas handel, och handeln kan ske helt privat för den som önskar. Klicka här för att se vad som finns ute till försäljning just nu!

Gilla oss på Facebook!

Via vår Facebooksida kan du följa diskussioner på forumet, få nyheter och tips om tävlingar.

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)