Ädelmetallforum.n.nu

Forumet för guld- och silversamlare

Investera i guld och silver

Varför har vi på Ädelmetallforum valt guld och silver som investeringsform i stället för eller som komplement till fonder eller aktier? Anledningarna är personliga för var och en av oss, men en gemensam nämnare är att vi inte tror på dagens skuldsättning i världen, att politiker ska kunna lösa de ekonomiska kriser de själva skapat eller att nuvarande ekonomiska system är hållbart i längden. En del tycker dock enbart att det ger en extra krydda åt deras investerande eller sparande, men alla anledningar är så goda som någon.

Många har insett att det i långa loppet oftast inte är lönsamt att spara pengar på banken eftersom räntan oftast är lägre än inflationen, samt att man bestraffas med att betala inkomstskatt på ränteintäkterna. Aktier är riskfyllt och fonder kostar ofta mer än de smakar. En del har därför upptäckt att fysiskt guld och silver då kan vara en bra riskspridare i deras investeringsportfölj, eftersom ädelmetallerna ofta fungerar som hedge (motvikt) mot börsen.

Utan att gå in för djupt i ämnet (vilket skulle kräva betydligt mer än en enda sida), så kommer här några av de argument som är vanliga hos ädelmetallinvesterare. Kanske känner du igen dig i något men har ännu inte köpt ditt första guld- eller silvermynt?

 

Anledningar till att investera i guld och silver

 

 • Det är en väldigt speciell känsla att hålla ett stycke värdefull ädelmetall i handen jämfört med att se siffror på en skärm.
 • Vanliga pengar är skapade ur skuld, ädelmetaller är utvunnet genom hårt arbete.
 • Papperspengar går sönder genom slitage och kan förstöras av eld, vatten och av tidens tand. Guld och silver förstörs inte på naturlig väg.
 • Guld och silver har ansetts värdefullt och använts som valutor i tusentals år. En del tror att vi kommer återgå till samma system igen.
 • Guld och silver kan inte skapas ur tomma intet eller i oändliga mängder, vilket man kan med vanliga pengar genom en knapptryckning på en dator.
 • Under historiens gång har länder drabbats av hyperinflation vilket har gjort valutan värdelös. Guld har då blivit hårdvaluta.
 • Inflationen äter varje år upp ett antal procent av ditt sparande, vilket du märker genom högre priser i affärerna. Ädelmetallerna har över tid stigit i pris i takt med inflationen, vilket alltså har bevarat köpkraften.
 • Köp och försäljning av ädelmetaller mellan privatpersoner görs ofta utan någon insyn, vilket innebär att ingen har koll på hur stora ekonomiska tillgångar du äger. Beroende på vad ditt samvete säger så kan du göra vinst utan beskattning.
 • Gör du bytesaffärer med någon som också gillar ädelmetaller, så kan du använda guld och silver som betalningsmedel.
 • Aktier kan ge stor avkastning på bekostnad av hög risk, men företag kan gå i konkurs. Fonder kostar att äga oavsett hur bra eller dåligt de förvaltas. Ädelmetaller kan inte gå i konkurs och har inga avgifter under tiden du äger dem.
 • Om vi drabbas av hyperinflation som gör att våra pengar tappar värde eller blir helt värdelösa, så kommer du fortfarande köpslå med guld som betalningsmedel.
 • Ett mynt av rent guld eller silver har en glans och lyster och en tyngd i handen som du aldrig glömmer när du väl upplevt den!
 • Hyperinflation, devalvering eller annat ekonomiskt elände orsakas i grund och botten av oansvariga, giriga eller rent av dumma politiker. Ädelmetaller kan betraktas som en försäkring mot politisk dumhet.

Gilla oss på Facebook!

Via vår Facebooksida kan du följa diskussioner på forumet, få nyheter och tips om tävlingar.

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)