Ädelmetallforum.n.nu

Forumet för guld- och silversamlare

Akta dig för kopior och falska guldmynt!

Tradera har den största andrahandsmarknaden för ädelmetaller och myntsamlande på internet i Sverige, och det säljs dagligen en hel del guld och silver. Tyvärr har det på senare år dykt upp en del säljare med mer eller mindre suspekta försäljningsobjekt som kan lura oerfarna budgivare.

Det vanligaste som säljs idag (förutom äkta guld och silver) är pläterade föremål med bristfällig eller vilseledande beskrivning. Se följande tips nedan för att undvika att bli lurad.

 

Pläterade guld- eller silverföremål

Se upp för benämningar såsom:

  • 100 mills
  • 24K guldöverdrag
  • Äkta guldplätering
  • Gold plate

 

Kopior och förfalskningar

Ett mynt eller en tacka som är en kopia skall klart och tydligt vara märkt med "COPY" eller "REPLICA". Granska noga bilderna på objektet om inte säljaren tydligt anget detta i annonsen. Om säljaren uppger att det rör sig om en kopia men utan att det står på objektet - anmäl till Tradera! Då rör det sig om en ren förfalskning och är olagligt att sälja. Folk kanske medvetet köper en förfalskning, men när den säljs vidare är risken stor att någon annan blir lurad.

Förfalskningar av kända mynt kan variera från skrattretande dåligt till så bra att mycket få människor kan se skillnaden. Är du minsta misstänksam, avstå hellre än att chansa.

 

Bedrägeriförsök

Tyvärr förekommer rena bedrägerier på Tradera, och eftersom både guld och silver är dyrbart blir folk lurade på stora belopp. Chansen att få tillbaka sina förlorade pengar är mycket små, så här gäller det att vara vaksam.

Se upp för säljare som:

  • Inte har någon historik och inga omdömen.
  • Säljare som har sålt lite småkrafs först och helt plötsligt lägger ut t ex ett antal guldtackor.
  • Säljare som inte använder egna bilder på objekten (högerklicka på bilden och se om den är länkad från annat ställe på nätet). Inte sällan används promotionbilder från webshoppar.
  • Säljare från t ex baltikum eller östeuropa. Överhuvudtaget ska man vara försiktig när säljaren finns i ett annat land, då det blir betydligt svårare att lösa problem eller ett bedrägeri.
  • Säljare som försöker sälja guld eller silver till ett onaturligt lågt "köp nu-pris". Ädelmetaller har ett marknadsvärde som är mer eller mindre lika världen över, ingen vill sälja lägre än detta.

Mitt sista tips är att du, om du känner dig otrygg, i stället testar på Ädelmetallforum. Utbudet är mindre, men det är tryggare och du kan fråga säljaren eller köparen direkt det du undrar över. Hittills har vi inte haft någon som blivit lurad.


Läs mer i diskussionstråden "oseriösa säljare på Tradera".

18 feb 2013

Gilla oss på Facebook!

Via vår Facebooksida kan du följa diskussioner på forumet, få nyheter och tips om tävlingar.

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)